Soczewica jest źródłem białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika i wapnia. Dlatego właśnie soczewica jest alternatywą dla przyszłych mam - wegetarianek, ale nie tylko. W ciąży często nie tolerujemy smaku bądź zapachu mięsa. Jeśli wykluczymy go ze swojej diety, możemy mieć obawy, że nasz organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości niezbędnych dla maluszka witamin i minerałów. W tym momencie z pomocą przychodzi nam soczewica. Moja propozycja na pyszny oraz pełnowartościowy obiad to indyjska zupa Dahl z soczewicy.
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego bądź starego imbiru
- 1 łyżeczka pokrojonej kolendry (do przystrojenia - kolendra jest tutaj kluczem smaku i zapachu)
- 2 łyżeczki chili
- 1 litr bulionu
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić chwilę. Dodać, soczewicę, mleko kokosowe i bulion, zagotować. Na małym ogniu gotować 25-30 min. aż soczewica będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, następnie udekorować kolendrą.
- soczewicę moczę w zimnej wodzie przez noc, wtedy szybciej zmięknie
- płuczę ją 4 razy
- jeśli nie wykorzystam całej sadzonki kolendry, to resztę myję, suszę, kroję i zamrażam na następny raz :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz