czwartek, 15 marca 2018

Koktajl bananowy z masłem orzechowym




W ciąży organizm się zmienia za sprawą hormonów. Niektóre z nas mogłyby jeść i jeść, inne mogłyby o jedzeniu zapomnieć. Mam dla Was opcję, dzięki której wilk będzie syty i owca cała. Czyli koktajl  bananowy z masłem orzechowym, który może być pożywnym śniadaniem lub popołudniową przekąską.

Dlaczego takie połączenie? To proste!

Banany zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Obniżają również  poziom cholesterolu oraz pomagają w walce z niestrawnością. Niestety banany mają wysoki indeks glikemiczny (IG=60) więc możesz po nie sięgać jeśli nie masz problemu z cukrzycą.

Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Jest to dobra informacja dla osób, które wykluczają lub ograniczają spożywanie mięsa. Dodatkowo orzechy zawierają sporo witamin z grupy B, potasu oraz błonnika. Warto wspomnieć, że witamina B3 wspomaga układ nerwowy, dzięki czemu łagodzi stres oraz ułatwia zasypianie. Więc kiedy czujesz się zdenerwowana, sięgnij po miseczkę orzechów i kubek melisy :)

Wiele osób twierdzi, że przygotowanie tego koktajlu nie jest czasochłonne ani pracochłonne. Zgodzę się z nimi pod warunkiem, że sięgniemy po mleko z kartonu i gotowe masło orzechowe. Natomiast ja te składniki przyrządzam samodzielnie.

Zacznijmy od początku, do przygotowania koktajlu potrzebujesz:

            1) masło orzechowe  - 2 łyżeczki (jeśli masz dobry blender, to wrzucamy paczkę orzeszków solonych prażonych i blendujemy około 6 minut – na gładką masę)
    2) mleko – ja używam napoju sojowego bądź migdałowego, możesz również dodać puszkę schłodzonego mleka kokosowego(wtedy napój będzie miał jeszcze bardziej kremową konsystencję
    3) zamrożony banan w kawałkach

Wszystkie składniki wkładamy do kielicha i blendujemy. Podajemy zaraz po przygotowaniu bądź schłodzone.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Batmanka - mama testerka , Blogger