W ciąży organizm się zmienia za sprawą hormonów. Niektóre z
nas mogłyby jeść i jeść, inne mogłyby o jedzeniu zapomnieć. Mam dla Was opcję,
dzięki której wilk będzie syty i owca cała. Czyli koktajl bananowy z masłem orzechowym, który może być
pożywnym śniadaniem lub popołudniową przekąską.
Dlaczego takie połączenie? To proste!
Banany zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową
pracę układu nerwowego i mięśniowego. Obniżają również poziom cholesterolu oraz pomagają w walce z
niestrawnością. Niestety banany mają wysoki indeks glikemiczny (IG=60) więc
możesz po nie sięgać jeśli nie masz problemu z cukrzycą.
Orzechy ziemne zawierają najwięcej białka ze wszystkich
orzechów. Jest to dobra informacja dla osób, które wykluczają lub ograniczają
spożywanie mięsa. Dodatkowo orzechy zawierają sporo witamin z grupy B, potasu
oraz błonnika. Warto wspomnieć, że witamina B3 wspomaga układ nerwowy, dzięki
czemu łagodzi stres oraz ułatwia zasypianie. Więc kiedy czujesz się zdenerwowana,
sięgnij po miseczkę orzechów i kubek melisy :)
Wiele osób twierdzi, że przygotowanie tego koktajlu nie jest
czasochłonne ani pracochłonne. Zgodzę się z nimi pod warunkiem, że sięgniemy po
mleko z kartonu i gotowe masło orzechowe. Natomiast ja te składniki przyrządzam
samodzielnie.
Zacznijmy od początku, do przygotowania koktajlu
potrzebujesz:
1) masło orzechowe - 2 łyżeczki (jeśli masz dobry blender, to
wrzucamy paczkę orzeszków solonych prażonych i blendujemy około 6 minut – na gładką
masę)
2) mleko – ja używam napoju sojowego bądź
migdałowego, możesz również dodać puszkę schłodzonego mleka kokosowego(wtedy
napój będzie miał jeszcze bardziej kremową konsystencję
3) zamrożony banan w kawałkach
Wszystkie składniki wkładamy do kielicha i blendujemy. Podajemy
zaraz po przygotowaniu bądź schłodzone.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz